Hugo Bousset
Smaakmaker bij DW B 2018 1: Vintage
Beste lezers,
Het zich steeds verpoppende DW B tracht zijn focus scherp te houden. Dit keer richt Jeroen Dera zijn camera op het fenomeen ‘vintage’, door Astrid Lampe bepaald als ‘verwerking en reconstructie van het verleden’ dat een ‘op de toekomst gericht perspectief’ krijgt. Ze vergelijkt vintage met ‘keienkunde’: hoe landijs en water hun materiaal halen uit verschillende gebergten en door elkaar geordend keienlandschappen vormen. De drie invalshoeken die Jeroen Dera en de door hem gevraagde auteurs uitkiezen, worden in zijn inleiding aangegeven.
‘Vintage’ heeft nog een andere betekenis: ‘van een zeer goed jaar’. Het thematische deel wordt aangevuld met teksten die door de kernredactie als ‘vintage DW B’ worden aangevoeld. Gedichten van Erik Spinoy en Maud Vanhauwaert, postume brieven van J.M.H. Berckmans aan Kamiel Vanhole, poëzie van nieuwe namen zoals Jens Meijen, Hans Depelchin en Dries van Doorn. Deze laatste schreef een laudatio aan … J.M.H. Berckmans. Fijn om weten is dat dit najaar, tien jaar na zijn dood, een biografie over Berckmans verschijnt bij Uitgeverij Vrijdag, de nieuwe uitgever van DW B, geschreven door Chris Ceustermans.
Dankzij Uitgeverij Vrijdag onder leiding van Rudy Vanschoonbeek worden vanaf dit jaar de vier (boek)nummers van DW B beter en sneller verspreid in de boekhandels van Vlaanderen en Nederland, komen pers & promotie in een hogere versnelling, en zal de website van het tijdschrift dynamischer en interactiever worden. In elke aflevering staat een QR-code voor smartphone, tablet, laptop naar www.dwb.be.
De digitale DW B wordt geleid door kernredacteur Jeroen Dera, en uitgevoerd door de webmaster van Uitgeverij Vrijdag: Elianne Nijborg. De literaire kritieken (ook van Jonge wolven) worden er, net zoals vorig jaar, interactief gepubliceerd, en voorts is er ruimte voor geselecteerde teksten uit de ‘postbus’, vertaalde stukken in de brontaal, langere beschouwingen, webfolio’s, reportages, blogs, et cetera. Op de website kan een curator ook een boeknummer voorbereiden met interactieve prepublicaties. Het is de bedoeling dat men nieuwsgierig uitkijkt naar www.dwb.be. Iedereen wordt op de hoogte gehouden via Facebook, Twitter, de e-brieven.
In de kernredactie is er ook een wijziging. Willem Bongers-Dek gaf zijn mandaat terug na zes jaar lang het beste van zichzelf aan DW B te hebben gegeven. Hij zorgde voor samenwerking met deBuren (bv. de citybooks), begeleidde jonge critici (de Jonge wolven) en startte een digitale werkgroep op. Dankbaarheid is op haar plaats.
Hugo Bousset